Hoe kom je tot een ideale samenstelling van je wagenpark? 4 cruciale factoren voor Logistieke Dienstverleners

6/9/2024
Auteur(s)
Berend Boshouwers
Mede-oprichter & Business development
De Data Driven MKB'er Nieuwsbrief

Vol tips, case studies, tools en aanbiedingen. 1x per maand

Door je aan te melden ga je akkoord met ons Cookiebeleid.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Elke logistieke dienstverlener kent het dilemma: hoe zorg je ervoor dat je wagenpark optimaal is bezet om onnodige kosten te besparen, terwijl je tegelijkertijd voldoende voortuigen beschikbaar hebt om aan de vraag van je klant te voldoen?

Te veel voertuigen betekent onnodige kosten en stilstand, terwijl te weinig voortuigen leidt tot gemiste kansen en ontevreden klanten.

Het vinden van het juiste evenwicht kan soms voelen als een enorme uitdaging. Gelukkig biedt de technologie van vandaag een oplossing: door slim gebruik te maken van data en deze goed te analyseren kun je zowel kosten besparen als je klanten blij maken. In deze blog laten we zien hoe je met behulp van data de ideale samenstelling van je wagenpark realiseert.

Verschillende aspecten voor het samenstellen van je ideale wagenpark

Wanneer het gaat om een ideale samenstelling van je wagenpark zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden als logistieke dienstverlener. Denk hierbij aan de bezettingsgraad per voertuigsegment, het klantenbestand en je marktaandeel. Elk van deze onderdelen kan sterk variëren, afhankelijk van seizoensgebonden invloeden.

Bezettingsgraad per voertuigsegment

De bezettingsgraad is een cruciale KPI voor de efficiëntie van je wagenpark. Het meten van de bezettingsgraad per voertuigsegment/locatie helpt je te begrijpen welke voertuigen het meest worden gebruikt. De data die hiervoor van belang is gaat over de gemaakte ritten en mogelijke stilstand door onderhoud of schorsing.

Type klanten in je klantenbestand

Je klantenbestand en het type klanten dat je bedient spelen een grote rol in de samenstelling van je wagenpark. Verschillende klanten hebben verschillende behoeftes, en als logistiek dienstverlener wil je de vloot hierop afstemmen. Door historische boekingen te analyseren in combinatie met het segmenteren van je klanten krijg je een beter beeld van de behoeftes die leven bij de klant.

Marktaandeel

Je marktaandeel biedt ook waardevolle inzichten in hoe je je wagenpark kunt samenstellen. Een groeiend marktaandeel betekent vaak dat er meer voertuigen nodig zijn, terwijl een krimpend marktaandeel kan betekenen dat je je wagenpark wellicht moet inkrimpen om kosten te besparen. Om te bepalen of je marktaandeel groeit of daalt wil je inzicht in je verkoopcijfers, markttrends, concurrenten en economische trends.

Seizoensgebonden invloeden (seasonality)

Iedere logistieke dienstverlener moet rekening houden met seizoensgebonden invloeden. Deze kunnen namelijk een grote impact hebben op de vraag naar transport. Identificeer dan ook op basis van historische verkoopcijfers welke specifieke periodes de vraag stijgt of daalt.

Kortom, het optimaal samenstellen van je wagenpark is afhankelijk van verschillende factoren, maar door slimme analyses op de bezettingsgraad, klantvraag, ontwikkeling van het marktaandeel en mogelijke seizoensinvloeden krijg je meer inzicht. Dit stelt je in staat om de juiste conclusies te trekken om je wagenpark efficiënt te beheren.

Aan de slag met je data?

Wij zijn Summix, partner in datagedreven beslissingen. Heeft jouw bedrijf niet de infrastructuur, tijd en expertise om data en AI effectief in te zetten? Met ons Data Groeiprogramma helpen we jou vanuit verschillende expertises naar een optimale datagedreven bedrijfsvoering.