Camouflage: prima tactiek voor geavanceerde SEO

Hoe kun je de SEO regels buigen zonder dat het je penalties oplevert? Moet je persé een (goede) blackhat worden? Of is er nog een andere manier? Volgens mij wel, meerdere zelfs. Maar degene die ik hier ga beschrijven is een van mijn favorieten. Het is niet zozeer een techniek, maar een manier van denken, die je op allerlei niveau’s (of kleuren, zo ge wilt) kunt toepassen. Voor degenen die in eenvoudige hokjes denken: het is niet zwart of wit: je kunt het voor allebei gebruiken.

Blackhat & whitehat

Een klassiek onderscheid is tussen ‘whitehat’ en ‘blackhat’, waarbij whitehats de lieverdjes zijn die kritiekloos doen wat Google zegt. Ze hopen dat uiteindelijk, ooit, ‘gewoon een goeie site bouwen’ voldoende zal zijn om bovenin te eindigen (ik noem ze ook wel ‘boomomhelzende theedrinkende hippie SEO’s’).

Blackhats zitten aan de andere kant van het spectrum: zij spammen, automatiseren, hacken, gebruiken redirects, cloaken, en wat dies meer zij. Slechte mensen zijn dat. Zelfs aflaten aanschaffen zal hen niet redden van de hel 🙂

De waarheid ligt uiteraard in het midden. Als je doet wat Google zegt (zie hun beginnershandleiding, zin 2), dan is je site goed doorzoekbaar en kunnen zoekmachines er alles vinden wat ze willen. En daar kom je een heel eind mee! Maar daarna dan? Als SEO specialist word je ingehuurd om de site van je cliënt bovenaan te krijgen, maar dan wel graag zonder dat er ooit penalties optreden. Zolang je met basisdingen bezig bent kun je je netjes aan de regels houden, maar daarna … kom je op onbekend gebied. Dat is simpelweg een realiteit. De vraag is alleen: hoe? Enter camouflage.

Camouflage?

Juist ja. Hier een aantal goede definities: Camouflage is a method of crypsis – avoidance of observation – that allows an otherwise visible organism or object to remain indiscernible from the surrounding environment through deception [link], en: disguise by camouflaging; exploit the natural surroundings to disguise something [link]. Een object is niet zichtbaar, omdat het opgaat in de omgeving. Dat is dus een nadrukkelijk andere tactiek dan bijvoorbeeld cloaking, waarbij een object er soms wel, en soms niet is.

Hoe doe je dat?

Om iets te camoufleren moet je twee dingen doen: je haalt opvallende zaken weg, en je voegt onopvallende zaken toe. Elimineer dus die typische SEO-acties die iedereen al doet, of die niet werken. Om een paar voorbeelden te geven:

  1. keyword spamming, bijvoorbeeld in de meta-keywords tag en door een te hoge keyword density;
  2. keywords spammen in title- en alt-attributen
  3. Van iedere kop op je pagina’s een H1-tag maken
  4. footer linkfarms
  5. je top-keyword op elke pagina van je site herhalen
  6. interne links nofollowen (pagerank sculpting)
  7. startkabel/beginthier links reciprocal
  8. ‘SEO teksten’ onder de vouw plaatsen
  9. etc.

Dit betekent dus dat je bewust en actief JUIST NIET streeft naar een perfect geoptimaliseerde site.

Wat kun je toevoegen zonder dat het opvalt?

Ten eerste moet je het weten wanneer iets opvalt. Om dat te weten, moet je meer weten van webdesign dan alleen zoekmachine optimalisatie. Zo helpt het als je bekend bent met usability, met conversie optimalisatie, met wireframing, met informatie architectuur, met vormgeving, to name a few. Je moet weten welke SEO-acties enerzijds niet opvallen in de ‘normale’ mix van de website en anderzijds veel effect hebben. Wat dat precies is hangt af van de situatie, van de site, van de concurrentiepositie.

Creeëer speelruimte

Dit is niet meetbaar, maar ik zie het zo: net zoals je qua linkwaarde een bepaalde hoeveelheid op je site te verdelen hebt, heb je dat ook met SEO-acties. Je kunt maar zoveel dingen doen voordat er alarmbellen afgaan bij Google of bij je concurrenten. Hoe hoger je vliegt, hoe meer je opvalt, en hoe sneller je neergeschoten wordt. Onder de radar blijven dus.

Camouflage = spam?

Nee hoor, verre van zelfs. Want als het niemand opvalt wat je doet, en niemand heeft er last van, zowel mensen als zoekmachines niet, is het geen spam, maar gewoon een goede site.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *