Spam, hoe kom je ervan af?

Oorzaak spam
Om te beginnen, mensen krijgen last van spam door twee oorzaken: Websites die de emailadressen doorverkopen (nee, daar krijgt u geen geld voor hooguit soms een gratis dienstverlening, soms krijgt u er niets voor terug) en zogenaamde “botjes” die websites afspeuren voor emailadressen, die vervolgens weer terecht komen bij de spamboeren, die u vervolgens viagra, penisverlenging, goedkope medicijnen en andere rotzooi aan proberen te smeren.

De beste manier om spam te voorkomen, is om nergens uw emailadres achter te laten. Helemaal reëel is dit natuurlijk niet, want tegenwoordig moet je vaak een account aanmaken op een site om er gebruik van te kunnen maken. Sites van grote verenigingen en bedrijven zijn meestal wel te vertrouwen.

Andere sites weer niet. Wat u het beste kunt doen, is een alternatief email adres achter de hand te houden (zoals een hotmail account, gmail, of yahoo) die u specifiek gebruikt voor die sites, en zo min mogelijk het email-adres wat u van uw internetprovider heeft gekregen. (Een nieuw gratis email adres is zo geregeld, een overstap van provider niet.)

Antispam oplossingen
Daarmee voorkomt u spam. Maar ja, als u al last heeft van spam heeft u daar weinig aan. Dan moet er dus een antispam oplossing komen. Hier zijn diverse gratis producten voor verkrijgbaar, zoals daar onder andere zijn:
* Spamfighter
* G-Lock SpamCombat
* Mailwasher

Deze producten zijn niet allemaal even makkelijk in het gebruik. Het onderliggende concept is om of in te grijpen op de mailserver van uw provider, waar de mailtjes dan verwijderd kunnen worden en dus niet gedownload worden naar uw computer, of dat ze een aanvulling op Outlook en Outlook Express zijn, zodat daar meer spammailtjes in de “Junk Email” folder terecht komen.

Anti-spam dienst provider
Als u zelf niet zo technisch onderlegd bent, kunnen deze producten lastig in het gebruik zijn.
Mijn advies is in dat geval om na te gaan of uw internet provider een antispam dienst heeft (gratis danwel betaald) die uw email opschoont, zodat u dat niet zelf hoeft te doen. Eventueel kunt u overwegen om over te stappen naar een provider die dit wel ondersteunt. Dit houdt het voor u overzichtelijk, en minder complex.
ISP’s (Internet Service Providers) die Anti-spam service voor de eindgebruiker aanbieden zijn onder andere:
* XS4all
* Planet Internet
* Het Net
* KPN
* Tiscali
* Tele2
* Scarlet

Kortom, er zijn genoeg opties om het aan te pakken, al is de overstap naar een andere provider wel een drastische stap. Een voordeel is dan wel gelijk dat u weer een “schoon” email adres heeft. Realiseer u wel, dat u nooit helemaal van spam afkomt, er zal altijd wel iets doorheen komen. Het is echter tot een minimum te beperken.
Succes ermee!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *